Breaking

lunes, 19 de octubre de 2020

Les 10 millors pel·lícules del Festival de Sitges 2020

És una valoració subjectiva en què hem tingut en compte sobretot l'aspecte visual, el discurs coherent i la proximitat al gènere de terror. Per nosaltres, aquestes són les millors pel·lícules del Festival de Sitges 2020.


El Festival de Sitges 2020 ja ha projectat tot allò que havia de projectar. 120 llargmetratges han estat presentats a les quatre sales de cinema del festival durant onze dies, en el que ha estat l'edició més atípica de les 53 que porta a l'esquena per la pandèmia de la Covid-19. Tot i això, probablement ha estat una de les millors quant a organització i qualitat dels títols presentats.

A continuació podeu conèixer les nostres 10 pel·lícules preferides del Sitges 2020. No són les millors, però si les que hem gaudit més. Recordeu que totes tenen la seva crítica publicada per si voleu ampliar la nostra opinió.

Abans de llegir el llistat, només dir-vos que hi podrien haver estat presents grans pel·lícules com Sea FeverBaby, La CasaRelic, SputnikMay the devil take you too, i fins i tot Possessor, la guanyadora d'aquest Sitges 2020 que a nosaltres no ens ha convençut, però reconeixem que hi ha un treball elaborat i exitós a molts camps. També tenim publicada la nostra crítica.

D'altra banda, és evident que a Sitges és impossible veure-ho tot, i algunes pel·lícules ens hem quedat amb les ganes, com ara MandibulesSaint MaudTailgateSleepless Beauty, Host o La Nuée. En fi, igualment hem d'estar molt contents amb la collita de títols del 2020, que ha estat estupenda.



Top 10 Sitges 2020



10) Beauty Water

Molt recomanable Beauty Water. Animació adulta de terror on els complexos aboquen la bogeria, i la bogeria a viure un autèntic malson. No sé qui és aquest director anomenat Cho Kyung-hun, però la seva visió de l'horror és esgarrifosa, l'animació cuidada al màxim. I darrere de tot això hi ha un missatge d'alarma per la deriva acomplexada del país així com de les conseqüències pel que fa a la salut mental d'algunes persones.



9) Becky

Becky és una sorpresa en positiu. Un exemple de com el mal és innat i que només necessita una espurna per fer-lo créixer i acabar creant un monstre despietat. El que és xocant és que es tracta d'una nena de tretze anys que no lluita pel bé, la justícia o la venjança, sinó per ella, per instint. A Becky veiem néixer una assassina en sèrie matant amb llapis de colors i una regla per al dibuix. També juga imitar Kevin McAllister de Solo a Casa, només que amb més mala fe. Molt entretinguda Becky, això no obstant, el pes de la pel·lícula el té el personatge interpretat per Lulu Wilson, de manera que si la traiem tot es queda una cosa justa.




8) Impetigore

Beneïda Indonèsia aquest 2020. Joko Anwar torna a Sitges amb una pel·lícula de terror sobrenatural que barreja les malediccions amb el folklore local indonesi. La gran virtut d'Impetigore és que aquest aire exòtic que vaig mantenir durant tot el metratge queda ben integrat en una història de malediccions macabres, amors prohibits, foscos secrets familiars, i un passat trist i violent en què la seva major representació acabaran sent uns titelles molt particulars... Li sobra justificació, però Impetigore és bonica, exòtica i terrorífica. Molt bona.




7) Meander

Molt disfrutable Meandre. Una pel·lícula francesa que aconsegueix cridar l'atenció del públic a través d'una noia que ha d'avançar per unes canonades plenes de trampes mortals, tot plantejat des de la ciència-ficció i el terror. Potser alguns la veuran enfosquida per alguns referents cinematogràfics, però és absurd, Meándre és bona per mèrits propis. Gran treball del director Mathieu Turi, i sobretot també una Gaia Weiss impecable fent una interpretació molt exigent per a qualsevol actor.




6) The Superdeep

Lapidada per la majoria de mitjans de comunicació acreditats al Festival de Sitges, a nosaltres ens ha agradat força. Partint d'una història real, The Superdeep és una producció russa que se situa a l'URSS del 1984 al laboratori secret Kola Superdeep, la base científica més profunda del planeta Terra situada a 12 km de profunditat. La pel·lícula explota sense complexos alguns clàssics del gènere com Alien i La Cosa per desenvolupar una història amb un monstre que no és altra cosa que un fong. Amb més ciència que horror (hi ha morts, monstre i escenes molt desagradables també, que ningú no es preocupi), la pel·lícula transita cap a l'origen del problema, arribant a una revelació final colossal que bé signaria Lovecraft.




5) Yummy

Anoteu bé aquest curiós títol, Yummy, pel·lícula belga del 2020 dirigida per Lars Damoiseaux en el que és el seu debut al cinema. Ho fa amb una pel·lícula de zombis de tall clàssic, amb un missatge modern i una forma atractiva tractant el tema de les operacions de cirurgia estètica. Potser Yummy no diu res de nou a l'espectador, bàsicament perquè el preocupa molt més que el fan del terror gaudeixi com un nan, i ho aconsegueix. Així sense manies, direm que és una de les millors pel·lícules de zombis del present mil·lenni.




4) The Dark and The Wicked

Bryan Bertino, director dels Estranys, torna al terror amb una pel·lícula realment terrorífica. S'allunya del jump scare barat per treballar els ambients malsans i situacions d'incomoditat, aconseguint un resultat que, ho admetem, fa por. Compte amb aquest primer pla de la cara de l'ovella a l'escena inicial. A més, la protagonista interpretada per Marin Ireland (Menció a la interpretació femenina Sitges 2020), aconsegueix que l'espectador s'impliqui en aquesta història propera a l'American Gothic. Sens dubte, una de les imprescindibles d'aquest any.




3) Benny Loves You

Tachaaaan! Benny t'estima i ho faria tot per tu, tot. Benny Loves You és una pel·lícula que fa sàtira del cinema de marionetes. A través d'un ritme trepidant, la pel·lícula és un no parar de situacions límit tant d'horror com d'humor, sempre tot molt conscient de l'argument ridícul que treballa per fer una volta de femella que serveix per jugar amb les expectatives de l'espectador. Benny Loves You és una pel·lícula que va de cara, amb les idees molt clares, i que ja ho podem dir: és una pel·lícula de culte instantània. Benny t'estima, i nosaltres volem Benny. De fet, estem enamoradíssims d'aquesta pel·lícula. Ah! I tindrà distribució a l'estat espanyol a través de Redrum.




2) Come True

Ja ho va dir el jurat oficial, que La Nuée i Come True eren les altres dues possibles guanyadores del Sitges 2020. Come True és una pel·lícula de ciència-ficció i terror produïda per Vincenzo Natali (Cube) que està destinada a anar a qualsevol Top d'aquest any. Tracta sobre els somnis i malsons, que poden ser il·lustrats a través d'una màquina creada per un científic. És preciosa, trista, terrorífica i científica, també envoltant i amb un final hipnòtic que podrà agradar o no, però no deixa indiferent. Es veu que aquest final no va agradar al jurat i va ser el motiu per no donar-li el premi de guanyadora del festival.




1) La Vampira de Barcelona

La guanyadora del premi del públic és per a molts també la veritable guanyadora del Sitges 2020. Pel·lícula catalana i rodada en català, també basada en fets reals, el director Lluís Danés explora una de les sospites més fosques de la Barcelona postmodernista. La seva narrativa es mou entre la realitat i els somnis, entre records i revelacions, tot en un format de novel·la gràfica que sempre avança i diu coses a l'espectador. És una pel·lícula també que s'allunya del mite de la vampira i fins i tot de la mateixa Eriqueta Martí, per explicar l'altre mite encara més incòmode, com és el de l'interès per la pedofília entre alguns sectors de la burgesia barcelonina.  


No hay comentarios:

Publicar un comentario